Percheziţii în birourile Spitalului Judeţean

Nu e vorba de cãutarea vreunui hoţ care furã de la pacienţi şi nici a vreunei comerciante de haine vechi, care are acces prin orice secţie fãrã vreo problemã, ci despre un dosar cât se poate de serios cel puţin în aparenţã. Dosarul vizeazã angajãri fãcute în toamna anului trecut, suspectate cã nu ar fi fost tocmai în regulã, poliţişti din cadrul IPJ Gorj scotocind marţi Biroul Resurse Umane pentru a gãsi probe incriminatorii. Douã maşini ale Poliţiei şi una a Parchetului Judeţean au stat ore în şir în curtea de la intrarea în sediul administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţã, în clãdire fiind mai mulţi poliţişti aduşi aici sã efectueze o percheziţie. Sub coordonarea procurorului de caz, oamenii legii au venit la conducerea spitalului şi au prezentat hârtia care le dãdea dreptul sã facã percheziţia, managerul privat al unitãţii sanitare, Cristian Vlãdoianu, de abia instalat în scaunul de director, fiind surprins de prezenţa anchetatorilor. Acesta este în funcţie de la începutul sãptãmânii şi spune cã se pregãtea de propriul inventar pentru a cunoaşte mai bine instituţia, prezenţa poliţiştilor dându-i planurile peste cap.

Managerul privat a spus cã nu ştie ce anume cautã oamenii legii, lui prezentându-i-se doar ordinul de percheziţie. „Avem foarte puţine informaţii. Obiectul verificãrii nu este activitatea managerialã curentã. Ni s-a prezentat autorizaţia de percheziţie şi i-am dat curs. Noi suntem acum în activitatea de evaluare, vã mãrturisesc cã şi eu am fost luat prin surprindere de solicitarea aceasta”, a menţionat Vlãdoianu.

Anchetatorii nu au oferit informaţii despre cercetãrile pe care le fac în acest caz, procurorul Emil Moţa dând de înţeles cã verificãrile sunt de abia la început şi orice declaraţie a sa ar putea influenţa mersul dosarului. Percheziţia de la Resurse Umane este însã urmare a modului în care s-au desfãşurat concursurile pentru angajãrile pe care Spitalul Judeţean le-a fãcut în cursul anului trecut. În toamnã, mai ales, au fost scoase la concurs posturi de îngrijitoare, infirmiere sau asistente, nici acum nefiind toate ocupate, o nouã serie de examene fiind programatã pentru luna februarie. O parte a celor care au pierdut examenele din toamnã cred cã nu au avut suficiente pile şi cã unele concursuri ar fi fost aranjate, unii dintre ei depunând plângeri la Poliţie.

 

                Reţineri în urma angajãrilor de la Spitalul Judeţean

                Zile grele pentru angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţã din Târgu Jiu, unde anchetatorii au descins marţi pentru a ridica mai multe documente care au legãturã cu mai multe examene de angajare, douã salariate de aici fiind reţinute pentru câte. Cea mai de rãsunet reţinere de ieri este cea a Danielei Samoilã, asistentã în cadrul secţiei Anestezie şi Terapie Intensivã, acuzatã de trafic de influenţã şi luare de mitã, faptele sale constând în aceea cã ar fi intermediat sume de bani sau bunuri primite de la candidaţi cãtre membrii comisiilor de examinare.

„A pretins şi primit sume de bani şi alte foloase pentru a favoriza ocuparea unor posturi de infirmierã şi îngrijitor la Spitalul Judeţean de Urgenţã Târgu-Jiu şi a primit bani şi foloase materiale pentru a-şi exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul aceleiaşi unitãţi, în vederea favorizãrii unor candidaţi la concursurile de ocupare a unor posturi”, se menţioneazã într-un comunicat de presã al Parchetului de pe lângã Tribunalul Gorj.

Femeia a fost audiatã de procurorul de caz doar câteva minute, ea fiind ulterior scoasã din sediul Parchetului cu cãtuşe la mâini şi urcatã într-un autoturism al Poliţiei, fiind dusã în arestul IPJ Gorj. Daniela Samoilã a fost reţinutã dupã câteva ore de la reţinerea unei alte angajate a Spitalului Judeţean de Urgenţã Târgu Jiu, Mariana Vãcãroiu, infirmierã, reţinutã şi ea miercuri, dupã audierile de la Parchetul de pe lângã Tribunalul Gorj. Vãcãroiu este acuzatã de dare de mitã, dar şi de mãrturie mincinoasã, conform aceluiaşi comunicat al Parchetului.

Cele douã femei au fost reţinute dupã ce, marţi, procurorul de caz şi poliţişti din cadrul IPJ Gorj au descins la sediul administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţã Târgu Jiu, percheziţionând timp de mai multe ore documentele existente în Biroul Resurse Umane. Documentele respective au legãturã cu examenele de angajare în toamna anului trecut, noi audieri în aceastã anchetã fiind programate pentru azi, când la Parchet ar urma sã fie prezenţi şi medici care au fost membri în comisiile de angajare.

Tags: ,

About autor