RomaniaFilm deschide oficial Cinematograful “Sergiu Nicolaescu” din Târgu Jiu

La inaugurare va fi prezentat în avanpremierã extraordinarã filmul Viata lui Pi (3D), în regia lui Ang Lee.

RomaniaFilm continuã seria investiţiilor pe termen lung fãcute în sãlile de cinematograf pe care le are în administrare şi face o nouã surprizã cinefililor (de aceastã datã celor din Târgu Jiu). Ei vor avea, începând din 6 decembrie, un cinematograf digital, complet renovat cu aparaturã de proiecţie digitalã şi 3D de ultimã generaţie.

Astfel “veteranul” Cinematograf Victoria din Târgu Jiu devine din 6 decembrie 2012 Cinema “Sergiu Nicolaescu”, în semn de omagiu şi admiraţie pentru unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi regizori din România, Maestrul Sergiu Nicolaescu.

Nãscut pe 13 aprilie 1930, la Târgu Jiu, Sergiu Florin Nicolaescu este actor, regizor şi politician. Din 1954 şi pânã în prezent, Nicolaescu a regizat peste 50 de filme de lung metraj sau seriale şi a jucat în zeci de producţii. Nu puţine au fost filmele în care implicarea sa a fost atât ca actor, cât şi ca regizor şi scenarist. A debutat în anul 1966 cu filmul Dacii. Dragostea de cinematografie l-a impins sã şi joace în mare parte din filmele sale.

Redeschiderea, renovarea, digitalizarea şi branduirea Cinematografului Victoria în Cinema “Sergiu Nicolaescu” este o iniţiativã a R.A.D.E.F. RomâniaFilm cu sprijinul Primãriei Municipiului Târgu Jiu.

In ultimele luni cinematograful a fost închis şi s-a trecut la renovarea completã a lui. S-au schimbat scaunele vechi şi rupte cu fotolii ultramoderne, s-a înlocuit ecranul cu unul Silver Screen şi s-au inlocuit “prãfuitele” aparate de proiecţie – pelicula cu unele digitale de ultimã orã ce pot reda filme în varianta 2D şi 3D, la standarde de imagine ultramoderne.

Capacitatea de peste 380 de locuri a sãlii a fost redusã la 300 de locuri pentru a se putea instala fotolii în care confortul spectatorilor sã fie pe primul loc. Încãlzirea în salã a fost rezolvatã şi ea, iar acum Cinema “Sergiu Nicolaescu” beneficiazã de un sistem de încãlzire revoluţionar: plasmã termicã cu infraroşu. Panoul radiant în infraroşu, graţie sistemului sãu unic, transformã energia electricã în cãldurã şi propagã aceeaşi cantitate de cãldurã pe întreaga suprafaţã.

La deschiderea oficialã de joi 6 decembrie 2012, începând cu ora 19,00 spectatorii vor avea ocazia de a urmãri în avanpremierã extraordinara pelicula Viata lui Pi – 3D / Life of Pi – 3D, o producţie 20th Century Fox, creaţie a regizorului premiat cu Oscar®, Ang Lee.

Cu Viaţa lui Pi, regizorul Ang Lee (cunoscut pentru succesele Brokeback Mountain, Hulk sau Tigru şi Dragon) a creat un film revoluţionar despre un tânãr care supravieţuieşte unui dezastru maritim şi se vede silit sã porneascã într-o cãlãtorie epopeicã, plinã de aventuri şi de descoperiri.

Acţiunea filmului Viata lui Pi, ecranizarea unei cãrţi care s-a vândut în milioane de exemplare şi a petrecut ani întregi în clasamentele bestseller-urilor, se petrece pe trei continente şi douã oceane, de-a lungul unei perioade de mulţi ani, într-un vast univers al imaginaţiei. Viziunea lui Lee, împreunã cu uimitoarele imagini 3D, a transformat un roman care de multã vreme era considerat imposibil de ecranizat într-o îmbinare îndrãzneaţã de naraţiune epopeicã şi teme profunde, care provoacã la reflecţie.

Regizorul Ang Lee a utilizat acelaşi sistem de filmat Cameron/Pace pentru Viaţa lui Pi utilizat şi pentru filmarea producţiei Avatar. James Cameron, regizorul blockbusterului Avatar vorbeşte despre filmul “extraordinar de frumos” creat cu ajutorul acestei tehnologii de vârf: “Consider cã tehnologia pe care am creat-o a contribuit la realizarea unei capodopere.”

Filmul este prezentat în avanpremierã extraordinarã la Târgu Jiu, cu 3 sãptãmâni înainte de premiera oficialã, 21 decembrie 2012. Pelicula este difuzatã cu ajutorul Odeon Cineplex, distribuitorul român al filmului.

In cursul zilei de vineri 7 decembrie, RomâniaFilm a pregãtit o altã surprizã cinefililor din Târgu Jiu: un maraton de filme semnate Sergiu Nicolaescu unde intrarea va fi liberã!

Cei ce vor trece pragul noului Cinematograf “Sergiu Nicolaescu” vor putea vedea vineri, 7 decembrie, 4 filme regizate de Maestrul Sergiu Nicolaescu, alese special de dânsul pentru acest eveniment: Mihai Viteazul (1971), Un comisar acuzã (1975), Osânda (1976) şi Revanşa (1980).

De sâmbãtã 8 decembrie 2012 Cinema “Sergiu Nicolaescu” îşi aşteaptã spectatorii cu alte 3 filme de exceptie: The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2 / Saga Amurg: Zori de zi – Partea a 2-a (ultima parte a celebrei serii pentru tineret ce deja a doborât recorduri de încasãri în SUA şi România), Rise of the Guardians 3D / Cinci eroi de legendã 3D (o animaţie produsã de DreamWorks, creatorii succeselor Shrek şi Kung Fu Panda) şi The Man With The Iron Fist / Omul cu pumni de fier (o aventurã inspiratã de filmele clasice de kung fu produsã de Quentin Tarantino).

In sãptãmânile urmãtoare, cinefilii din Târgu Jiu pot viziona la noul Cinema “Sergiu Nicolaescu” cele mai aşteptate filme ale perioadei: The Hobbit: An Unexpected Journey 3D / Hobbitul o cãlãtorie neaşteptatã 3D (prima parte a trilogiei prequel la Stapânul Inelelor), Life of Pi 3D / Viaţa lui Pi 3D (capodopera lui Ang Lee), Jack Reacher (noul action movie cu superstarul Tom Cruise), The Gangster Squad / Elita Gangsterilor (un film de acţiune regizat de Ruben Fleischer) sau cel mai aşteptat film al începutului de an 2013 Django Unchained / Django Dezlantuit, regizat de Maestrul Quentin Tarantino.

Pentru viitor, RomaniaFilm le pregãteşte noi surprize cinefililor din toatã ţara. În aceastã sãptãmânã s-a semnat protocolul cu Consiliul Judeţean Bistriţa Nãsãud prin care complexul Dacia se va transforma într-un Centru Multicultural. În cadrul acestui centru vor exista spectacole de teatru, spectacole cinematografice şi alte evenimente inedite. De asemenea, sãptãmâna viitoare se va semna un alt protocol intre RomaniaFilm şi Primãria Municipiului Hunedoara pentru renovarea şi digitalizarea Cinematografului Flacãra.

Sunteţi aşteptaţi cu mare drag la evenimentul de joi 6 decembrie (care va începe la ora 17,00) la Cinema “Sergiu Nicolaescu” şi la care vor participa: Premierul României, Victor Ponta, Regizorul Sergiu Nicolaescu, Directorul RADEF RomâniaFilm, Marius Iuraşcu şi Primarul Municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru. Alte personalitãţi din lumea culturalã şi politicã din România şi-au anunţat deja prezenţa la eveniment.

Va aşteptãm cu drag!

Marius Cristian Iurascu, Director general RADEF Româniafilm

 

About autor