Ponta şi Arafat, la Heliportul din Târgu Jiu

Premierul Victor Ponta a vizitat ieri, împreunã cu ministrul Sãnãtãţii, Raed Arafat, zona în care, la Târgu Jiu, va fi construit un heliport pentru care Guvernul a alocat peste 450.000 de lei.

Zona respectivã este amplasatã în nordul insuliţei existente pe râul Jiu, în apropiere de centrul oraşului, în locaţia respectivã fiind organizate, în ultimi ani, „Zilele Municipiului” sau spectacole electorale ale diverşilor candidaţi.

Ministrul Arafat a apreciat locaţia respectivã ca fiind foarte bunã. „E o zonã care are cãi de acces, are tot ce-i trebuie”, a menţionat ministrul Sãnãtãţii. Arafat a rãspuns şi la o întrebare a premierului legatã de construirea unei eventuale clãdiri în locaţia respectivã, în afara sistemului de balizaj, ministrul precizând cã nu este nevoie de aşa ceva. „Zona trebuie protejatã, eventual, de jur împrejur, şi trebuie sã fiţi foarte atenţi sã nu se tragã vreun cablu aerian fãrã sã se ştie de el pentru cã un astfel de cablu poate doborî un elicopter. Configuraţia zonei nu se modificã fãrã sã ştie cei de la Aviaţie”, a precizat Arafat cãtre reprezentanţii autoritãţilor locale, primarul oraşului, Florin Cârciumaru, şi şeful Consiliului Judeţean Gorj, Ion Cãlinoiu, fiind prezenţi la discuţia respectivã.

Cârciumaru a menţionat, la rândul sãu, cã locaţia a fost aleasã în urma avizelor obţinute de la instituţiile care reglementeazã zborurile, viitorul heliport fiind situat şi în apropierea Unitãţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţã Târgu Jiu. Heliportul va fi deservit de un elicopter care va opera în zona Olteniei şi care va parcurge distanţa de la Craiova la Târgu Jiu în circa 20 de minute, dupã care, în alte 70 de minute poate transporta un pacient la orice spital din Bucureşti. Astfel, timpul de transferare a unei persoane grav rãnite de la Târgu Jiu la Bucureşti se reduce cu aproape o orã, heliportul permiţând inclusiv aterizarea pe timp de noapte. Elicopterul ce va deservi regiunea Olteniei ar urma sã facã primul zbor spre sfârşitul acestei luni, Arafat declarând cã aparatul se aflã deja în ţarã, fiind achiziţionat pe fonduri europene.

Ministrul Sãnãtãţii a menţionat cã pacienţii grav rãniţi vor mai fi transferaţi la Bucureşti, de la Târgu Jiu, doar pentru unul sau doi ani de acum încolo, autoritãţile în domeniu intenţionând sã modernizeze spitalul de urgenţã de la Craiova pentru a putea prelua şi trata pacienţii din întreaga Oltenie la fel ca şi cele din capitalã. Raed Arafat a precizat în discuţiile avute cu premierul Victor Ponta cã astfel Ministerul Sãnãtãţii susţine înfiinţarea unor astfel de heliporturi în cât mai multe oraşe din ţarã care nu dispun de un aeroport propriu.

Ponta şi Arafat au fost şi la Policlinica din Târgu Jiu, reabilitatã parţial cu fonduri europene nerambursabile. Lucrãrile nu sunt finalizate în totalitate, dar premierul şi ministrul Sãnãtãţii au tãiat o panglicã inauguralã pentru a marca investiţia respectivã. Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţã Târgu Jiu, Vasile Stãnculete, care administreazã şi Policlinica respectivã, i-a spus premierului, cu aceastã ocazie, cã unitatea sanitarã mai are nevoie de fonduri, Ponta rãspunzându-i cã, mai întâi, trebuie sã-l convingã pe ministrul Arafat de necesitatea investiţiei în cauzã. „Domnule director sã ştiţi cã am învãţat un lucru. Când îmi cere cineva ceva pentru sãnãtate întâi îl întreb pe domnul Arafat şi dacã îmi spune „da”, vã ajutãm. Când e sã cer bani, îl întreb pe domnul Georgescu, la sãnãtate pe domnul Arafat”, a menţionat Ponta, premierul având ieri dupã-amiazã programatã şi o întâlnire electoralã cu cadrele medicale din judeţ.

About autor